107. *
Znalazłam w internecie smakowity przepis na chleb LOW FODMAP. Nie ma to jak upiec własny, zdrowy, pyszny chlebek. Puszczam przepis dalej w świat i zachęcam do skorzystania.
Składniki:
> 150 g mąki ryżowej
> 250 g mąki gryczanej
> 100 g skrobii kukurydzianej albo mąki kukurydzianej (zależy co masz u siebie w kuchni)
> 8 g suchych drożdży
> 1 łyżka cukru, aby drożdże miały pożywkę
> 1 łyżeczka soli do smaku
> 0,5 szklanki pestek dyni i łuskanego słonecznika (wymieszanych razem)
> opcjonalnie nasiona chia lub siemię lniane
> 600 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
Sposób przygotowania:
1. Do wysokiej miski wsyp wszystkie suche składniki, razem z drożdżami i całość delikatnie wymieszaj.
2. Dodaj do nicj ciepłą wodę i mieszaj tak długo, aż całość połączy się ze sobą. Zwróć uwagę na to, aby na dnie nie została sucha mąka.
3. Tak powstałą masę odstaw w miejsce, w którym ciasto będzie mogło spokojnie urosnąć. Wybierz stanowisko z daleka od okna i przeciągu, bo to ciasto nie lubi nagłej zmiany temperatury.
4. Miskę przykryj czystą ściereczką i nie zaglądaj tam przez 40 minut.
5. Po 40 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Pojawią się też małe pęcherzyki powietrza. Tak właśnie powinno to wyglądać.
6. Całość przełóż delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą ilość składników spokojnie wystarczy standardowa keksówka.
7. Teraz jeszcze raz przykryj ciasto ściereczką i odstaw na kolejne 40 minut, aby ciasto ponownie urosło.
8. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
9. Po 40 minutach wstaw foremkę z masą chlebową do piekarnika. Oprócz keksówki, na dole ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą, która będzie parowała w czasie pieczenia i zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu pieczywa.
10. Po 50 - 60 minutach chleb jest gotowy. Powinien mieć mocno zarumienioną skórkę. Wyjmij go i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego! :)
Dodaj komentarz