• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Biegam. Tak jak lubię. Tak jak chcę.

Blog powstał ku pamięci moich biegowych zmagań. Mam nadzieję, że za parę lat będę się śmiać z początkowych wpisów i nieporadnych pierwszych truchcików.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • bieganie / zapisy
    • Biegowe Wyzwanie
    • Elektroniczne zapisy
    • Endomondo
    • Virtual Conqueror
    • Virtual race
    • Wirtualne biegi
    • Zapisy online
  • blogi / strony o bieganiu
    • Biegający Ortopeda
    • Biegam w górach
    • Biegologia
    • Kobiety biegają
    • KS Staszewscy
    • Leszek biega
    • Matka biega
    • Panna Anna biega
    • Run The World
    • Silesia Marathon
    • Wszystko o bieganiu
  • sklepy
    • Boco
    • Decathlon
    • Imaginario
    • Just Hero
    • Lurbel
    • Nessi sport
    • Polka Sport
    • Rebel Runners
    • Rough Radical
    • Run Baby
    • Run One
    • Zo-Han

107. *

Znalazłam w internecie smakowity przepis na chleb LOW FODMAP. Nie ma to jak upiec własny, zdrowy, pyszny chlebek. Puszczam przepis dalej w świat i zachęcam do skorzystania.

 

Składniki:
> 150 g mąki ryżowej
> 250 g mąki gryczanej

> 100 g skrobii kukurydzianej albo mąki kukurydzianej (zależy co masz u siebie w kuchni)
> 8 g suchych drożdży
> 1 łyżka cukru, aby drożdże miały pożywkę
> 1 łyżeczka soli do smaku
> 0,5 szklanki pestek dyni i łuskanego słonecznika (wymieszanych razem)
> opcjonalnie nasiona chia lub siemię lniane
> 600 ml ciepłej wody (nie gorącej!)

 

Sposób przygotowania:
1. Do wysokiej miski wsyp wszystkie suche składniki, razem z drożdżami i całość delikatnie wymieszaj.
2. Dodaj do nicj ciepłą wodę i mieszaj tak długo, aż całość połączy się ze sobą. Zwróć uwagę na to, aby na dnie nie została sucha mąka.
3. Tak powstałą masę odstaw w miejsce, w którym ciasto będzie mogło spokojnie urosnąć. Wybierz stanowisko z daleka od okna i przeciągu, bo to ciasto nie lubi nagłej zmiany temperatury.
4. Miskę przykryj czystą ściereczką i nie zaglądaj tam przez 40 minut.
5. Po 40 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Pojawią się też małe pęcherzyki powietrza. Tak właśnie powinno to wyglądać.
6. Całość przełóż delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą ilość składników spokojnie wystarczy standardowa keksówka.
7. Teraz jeszcze raz przykryj ciasto ściereczką i odstaw na kolejne 40 minut, aby ciasto ponownie urosło. 
8. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
9. Po 40 minutach wstaw foremkę z masą chlebową do piekarnika. Oprócz keksówki, na dole ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą, która będzie parowała w czasie pieczenia i zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu pieczywa.
10. Po 50 - 60 minutach chleb jest gotowy. Powinien mieć mocno zarumienioną skórkę. Wyjmij go i odstaw do ostygnięcia.

 

Smacznego! :)

 

06 maja 2021   Dodaj komentarz
kuchnia   chleb  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Kasia7911 | Blogi